Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Нове районування: чого очікувати від реформи?

Новина
12.08.2020
17 липня Верховна Рада України прийняла постанову «Про утворення та ліквідацію районів». Таке рішення стало важливим кроком в реалізації адміністративно-територіальної реформи, у межах якої українців очікує цілий комплекс перетворень, покликаних підвищити ефективність управління та наблизити послуги до людей. Разом з тим, додаткових роз’яснень потребують основні питання, пов’язані з новим районуванням.
 
  • Що передбачає новий поділ районів?
В Україні замість 490 районів відтепер утворено 136. На Херсонщині їх було 18, а за новим поділом передбачається 5: Бериславський (з центром у м.Берислав), Генічеський (з центром у м.Генічеськ), Каховський (з центром у м.Нова Кахова), Скадовський (з центром у м.Скадовськ), Херсонський (з центром у м.Херсон) райони.
  • Для чого потрібне нове районування?
Аби правильно організувати систему управління територіями. Це важливо, бо Україна є значною за площею державою. Завдяки новому розподілу, максимально наближеному до європейських стандартів, у нових районах проживатиме приблизно однакова кількість людей. Для громадян практично нічого не зміниться, адже необхідні їм послуги надаватимуться в об’єднаній громаді.
  • Коли відбудуться зміни?
На виконання заходів, передбачених постановою, відведено три місяці. Наразі тривають консультації щодо внесення необхідних змін у нормативно-правові акти.
  • Що буде з районними радами?
У ліквідованих районах районних рад не буде й вибори депутатів до них 25 жовтня 2020 року не проводитимуться. Натомість громадяни обиратимуть своїх представників до рад 5 новоcтворених районів.
  • Що буде з районними державними адміністраціями?
До кінця року райдержадміністрації працюватимуть без змін. Наразі тривають консультації щодо подальшого формату їхньої діяльності. Згодом народні депутати мають прийняти новий закон про місцеві державні адміністрації.
  • Чи правда, що громади в результаті нового районного поділу втратять фінансовий ресурс?
Ні. Об’єднані територіальні громади, як і раніше, отримуватимуть пряму освітню субвенцію 60% податку на доходи фізичних осіб, 100% податку на нерухомість та земельного податку.
  • Що буде з районними лікарнями та будинками культури, іншими закладами спільної власності у ліквідованих районах?
Їх не закриватимуть. Більшість об’єктів просто змінять юридичний статус – перейдуть у підпорядкування громади, нового району або області.
  • Чи доведеться громадянам для отримання довідок їхати до нового райцентру?
Ні. Усі найнеобхідніші послуги люди отримуватимуть у громадах. Окрім того, усі 29 ЦНАПів, які вже є в ОТГ та райцентрах Херсонщини, продовжать працювати. У планах – збільшення кількості ЦНАПів.
  • Чи треба буде жителям ліквідованих районів змінювати запис про місце реєстрації, а отже – і паспорт?
Зміна назви району не передбачає зміни документа, який посвідчує особу.
Варто зазначити, що затвердження нового районування забезпечить відповідність системи адміністративно-територіального устрою районного рівня сучасним вимогам та європейським стандартам. Це також сприятиме визначенню обґрунтованої територіальної основи для діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Крім того, у процесі зміни районного поділу вдасться вирішити одне з важливих питань –дублювання функцій районних рад та об’єднаних територіальних громад. А також надання останнім максимально широких повноважень щодо вирішення питань місцевого значення.
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше