Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Щодо порядку роботи з пестицидами

Оголошення
22.02.2024

    Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області (далі – Головне управління), цим листом доводить до відома наступну інформацію.

    Нормами діючого законодавства, зокрема, Законом України «Про пестициди і агрохімікати» визначено, що особи, діяльність яких пов’язана з організацією робіт із зберігання та/або застосування пестицидів або з проведенням робіт із транспортування, зберігання, застосування, торгівлею пестицидами, повинні мати посвідчення про право роботи з пестицидами.

     Головне управління звертає увагу, що 28 червня 2023 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 9 травня 2023 року № 458 «Про затвердження Порядку одержання посвідчення на право роботи з пестицидами». Даним Порядком врегульовано та модернізовано процедуру одержання посвідчення про право роботи з пестицидами особами, діяльність яких пов’язана з організацією робіт із зберігання та/або застосування пестицидів або з проведенням робіт з їх транспортування, зберігання, застосування, а також з торгівлею пестицидами.

     Враховуючи те, що Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, відповідно до діючого законодавства, є уповноваженим органом щодо видачі посвідчень про право роботи з пестицидами, пропонуємо інформацію про одержання посвідчень на право роботи з пестицидами відповідно до додатку.

    Також, зазначаємо, що проведення навчання з питань безпечного поводження з пестицидами та видача відповідних Посвідчень Управлінням фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області планується з лютого місяця.

Додаток до листа

 

Інформація про одержання посвідчень на право роботи з пестицидами

Відповідно до статті 11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» особи, діяльність яких пов’язана з організацією робіт із зберігання та/або застосування пестицидів або з проведенням робіт із транспортування, зберігання, застосування, торгівлею пестицидами, повинні мати посвідчення про право роботи з пестицидами.

28 червня 2023 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 9 травня 2023 року № 458 «Про затвердження Порядку одержання посвідчення на право роботи з пестицидами» (далі – Порядок).

Зазначеним Порядком врегульовано та модернізовано процедуру одержання посвідчення про право роботи з пестицидами особами, діяльність яких пов’язана з організацією робіт із зберігання та/або застосування пестицидів або з проведенням робіт з їх транспортування, зберігання, застосування, а також з торгівлею пестицидами (далі – Особам).

Дія Порядку не поширюється на фізичних осіб, які застосовують пестициди для власних потреб, не пов’язаних з провадженням господарської діяльності, за умови, що такі пестициди дозволені для роздрібного продажу населенню у дрібнофасованому вигляді.

Процес одержання посвідчення про право роботи з пестицидами включає такі етапи:

  • проходження навчання з питань безпечного поводження з пестицидами,
  • тестування,
  • отримання свідоцтва про проходження навчання з питань безпечного поводження з пестицидами,
  • посвідчення про право роботи з пестицидами.

Посвідчення видається на безоплатній основі Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області (дала – Головне управління) особам за умови досягнення ними 18 років та наявності чинного свідоцтва про проходження навчання.

Навчання з питань безпечного поводження з пестицидами та тестування за його результатами проводяться Головним управлінням відповідно до затвердженої Програми навчання осіб.

Зазначене навчання проводиться в очній або дистанційній формі на платній основі, що визначено нормами діючого законодавства.

Розмір плати за проведення такого навчання встановлюється, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 01 січня календарного року (за 1 людину 0,14941 прожиткового мінімуму).

Так, на теперішній час розмір плати за навчання з питань безпечного поводження з пестицидами за 1 людину складає 452,41 грн.

Для проходження навчання з питань безпечного поводження з пестицидами особи подають у паперовій або електронній формі засобами інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем до Головного управління:

Після завершення навчання з питань безпечного поводження з пестицидами особа проходить перевірку знань в Головному управлінні шляхом письмового тестування (здійснюється відеофіксація його проведення).

У разі успішного проходження тестування (не менше 70 відсотків правильних відповідей) видається свідоцтво про навчання. Строк дії свідоцтва про навчання становить два роки з дати його видачі.

Для одержання посвідчення особи або їх уповноважені представники подають Головному управлінню або через центри надання адміністративних послуг у паперовій або в електронній формі заяву про видачу посвідчення про право роботи з пестицидами.

Посвідчення дійсне протягом двох років з дня його видачі та може бути видане протягом строку дії свідоцтва про навчання.

Поряд з цим, зазначаємо, що постановою Кабінету Міністрів України
від 16 березня 2022 року № 297 «Деякі питання перевезення (транспортування), зберігання, застосування та торгівлі пестицидами і агрохімікатами» установлено, що строк дії допусків (посвідчень) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, виданих відповідно до
Закону України «Про пестициди і агрохімікати» та дійсних станом на 1 січня
2022 року, продовжується на період дії воєнного стану в Україні та на 90 днів, наступних за днем його припинення або скасування.

Детальну інформацію можна отримати звернувшись до відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за телефонами: (050) 76 87 494; (095) 88 29 074.

 

 

 

 

 

 

 

 

Начальнику Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

 

 

ЗАЯВА
про проходження навчання з питань безпечного
поводження з пестицидами

Заявник __________________________________________________________________,

(найменування - для юридичної особи або прізвище, власне ім’я,
                              по батькові (за наявності) - для фізичної особи)

_______________________________________________________________________________,

(місцезнаходження для юридичної особи або місце проживання (перебування) для фізичної особи)

_______________________________________________________________________________,

(код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб), або унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності) або серія (за наявності) та номер паспорта, ким і коли виданий)

номер телефону _________________________________________________________________,

адреса електронної пошти (за наявності) ____________________________________________.

Прошу провести навчання з питань безпечного поводження з пестицидами*:

 

 

прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності) особи;

 

 

дата народження;

 

 

серія (за наявності) та номер паспорта, ким і коли виданий;

 

 

номер телефону, адреса електронної пошти (за наявності).

Додаткова інформація**:                                                                                                                                       ____

                                                                                                                                      ____

 

____________ 20___ р.

________________

(підпис)

____________________

(власне ім’я, прізвище)

_________

* У разі коли заявником є уповноважений представник, що подає клопотання про проведення навчання з питань безпечного поводження з пестицидами для кількох осіб, до заяви додається зазначена інформація про кожну з таких осіб.

** Зазначається інформація про форму навчання (дистанційна чи очна). У разі вибору очної форми навчання зазначається бажане місце проведення навчання.

Начальнику Головного
управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

 

 

ЗАЯВА
про видачу посвідчення про право роботи з пестицидами

Заявник __________________________________________________________________,
                                         (найменування - для юридичної особи або прізвище, власне ім’я,
                                                         по батькові (за наявності) - для фізичної особи)

_______________________________________________________________________________,

            (місцезнаходження для юридичної особи або місце проживання для фізичної особи)

номер телефону_________________________________________________________________,

адреса електронної пошти (за наявності)____________________________________________.

Прошу видати посвідчення про право роботи з пестицидами особі*:

 

 

прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) особи, якій видається посвідчення;

 

 

дата народження;

 

 

серія (за наявності) та номер паспорта, ким і коли виданий;

 

 

реєстраційний номер і дата видачі свідоцтва про проходження навчання з питань безпечного поводження з пестицидами.

 

____________ 20___ р.

________________

(підпис)

____________________

(власне ім’я, прізвище)

 

_________

* У разі коли заявником є уповноважений представник, що подає клопотання про видачу посвідчення про право роботи з пестицидами для кількох осіб, до заяви додається зазначена інформація про кожну з таких осіб.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше