Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Памятка для пацієнтів по прийому КАЛІЙ ЙОДИД

Інформаційне повідомлення
30.06.2023

Проведення йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії

Йодна профілактика (йодне блокування щитоподібної залози) призначається мешканцям територій, де є загроза радіаційного забруднення.

 Важливо! Йодид калію слід приймати лише після офіційного оповіщення про радіаційну аварію і необхідність йодної профілактики. Безпідставна йодна профілактика шкідлива для вашого здоров’я!

КАЛІЙ ЙОДИД необхідно приймати ОДНОРАЗОВО за 6 і менше годин до надходження радіоактивної «хмари», одночасно з надходженням «хмари» залишається ефективним та через 6 годин після надходження. Через 24 години препарат приймати не рекомендовано.

Дозування одноразового прийому калію йодиду дорослим і дітям для захисту щитоподібної залози від накопичення радіоактивних ізотопів йоду:

 

Група населення,  вік

Дозування таблеток Калію йодиду

Немовлята (від народження до 1 місяця)

~16 мг

Діти від 1 місяця до 3 років

~32 мг

Діти 3-12 років

62,5 мг

Діти старше 12 років та дорослі до 40 років

125 мг

Вагітні та матері, які годують груддю

125 мг

Людям, старшим за 40 років Калій йодид не призначають! Використання спиртового розчину йоду чи розчину Люголю є неефективним та шкідливим!

Додаткові заходи безпеки:

  • Якщо у вашій місцевості трапиться радіаційна надзвичайна ситуація, вам необхідно залишатися в приміщенні або негайно зайти до нього, якщо ви перебуваєте на вулиці.
  • обмежити перебування на відкритому повітрі, при можливості сховатися в укриття, підвал або в середину будівлі. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, тому найкраще триматися якомога далі від стін і даху будівлі.
  • Закрийте та заблокуйте всі вікна та двері в приміщенні, не підходьте до них без нагальної потреби.
  • Зробіть кількаденний запас води у герметичних ємностях. Продукти харчування загорніть у плівки і покладіть у холодильник або шафу.
  • Підготуйте маску, респіратор або ватно-марлеву пов’язку для захисту органів дихання.
  • Слідкуйте за повідомленнями від рятувальників ДСНС, поліції, місцевої влади. При повідомленні інформації з офіційних джерел про евакуацію негайно прибути на пункт збору.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше