Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Увага - сарана!

Оголошення
04.07.2024

На неугіддях, узбіччях доріг, неорних землях, пасовищах продовжується живлення личинок переважно нестадних видів саранових та поодиноких личинок італійського пруса IIІ –V віків в залежності від районів області. Жарка і посушлива погода цього року сприяла збільшенню чисельності цього небезпечного шкідника у порівнянні з минулими роками. Середня чисельність шкідника коливається від 0,5 до 4,0 екз/м2. Скупчення в куліги не виявлено, появи осередків високої чисельності личинок саранових на посівах сільськогосподарських культур також не виявлені. Протягом липня буде продовжуватися харчування личинок саранових та перехід їх у старші віки.

У зв’язку з спалахом підвищеної чисельності сарани в східній частині України, зокрема на території Чугуївського району Харківської області, управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області рекомендує спеціалістам господарств організувати постійний нагляд за поведінкою саранових місцевих популяцій та при необхідності провести локалізацію вогнищ надпорогової їх чисельності. Обстеження слід проводити на занедбаних сільськогосподарських угіддях, пасовищах, неугіддях, луках, узбіччях доріг. Обстеження необхідно проводити рано вранці або пізно ввечері, коли саранові перебувають на рослинах у стані відносного спокою.

Обприскування проводять за чисельності личинок італійського пруса 2–5 екз./м2, нестадних саранових – 10–15 екз./м2. Основну масу личинок стадних саранових слід ліквідувати до закінчення розвитку третього-четвертого віків, до окрилення сарани. Обробки проводять вранці та ввечері, коли комахи перебувають на рослинах. Осередки підвищеної чисельності слід локалізувати дозволеними препаратами на основі однієї із діючих речовин: альфа-циперметрин, 100 г/л; лямбда-цигалотрин, 50 г/л; хлорпірифос, 500 г/л + циперметрин, 50 г/л; лямбда-цигалотрин, 106 г/л + тіаметоксам, 141 г/л; ацетаміприд, 200 г/кг; піриміфос-метил, 500 г/л; ацетаміприд, 100 г/кг + лямбда-цигалотрин, З0 г/кг; люфенурон, 50 г/л. За температури повітря вище 25ºС ефективніші фосфорорганічні інсектициди або суміші препаратів.

Нагадуємо що до роботи з пестицидами допускаються лише ті особи, які пройшли навчання з питань безпечного поводження з пестицидами та мають посвідчення про право роботи з пестицидами.

Важливо! Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наголошує, що під час проведення заходів з застосування засобів захисту рослин слід суворо дотримуватися санітарних правил, регламентів застосування препаратів, правил і заходів з охорони праці та використовувати препарати лише відповідно до «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

За необхідності застосування хімічного обробітку за 3 доби попередити органи місцевого самоврядування, власників пасік про час та місце проведення (вказати назву, ступінь і строк дії токсичності препарату). Обробки необхідно проводити в тиху, безвітряну погоду в ранішні та вечірні години.

Пам’ятаймо! Під час проведення польових робіт в умовах воєнного стану, необхідно дотримуватися правил безпечного поводження умов праці.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше