Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ХЕРСОНСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ВИКОНАВЧОЇ ДИРЕКЦІЇ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ В ХЕРСОНСЬКІЙ ОБЛАСТІ інформує

Інформаційне повідомлення
04.11.2019

ІНФОРМУЄ

ХЕРСОНСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ВИКОНАВЧОЇ ДИРЕКЦІЇ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ В ХЕРСОНСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 Працівниці надано декретну відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. В результаті передчасних пологів народилося мертве дитя. Як правильно оформити повернення на роботу?

Відповідно до частини 1 статті 25 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Оскільки допомога по вагітності та пологах надається як компенсація втраченого заробітку, то у разі виходу на роботу до закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами застрахована особа повинна повернути частину допомоги за період з дня виходу до закінчення відпустки, оскільки за цей період їй буде нараховуватися заробітна плата.

Працівниця - громадянка Латвії, офіційно працевлаштована в Україні, але у зв'язку з професійним захворюванням виїхала до Латвії для отримання медичної допомоги. Чи приймати лікарняний іншої держави?

Порядок, умови видачі та продовження листків непрацездатності визначено Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 № 455. Вказана Інструкція не передбачає механізму обміну документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність іноземця на листок непрацездатності, який видається лікувальними закладами України.

 Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 (далі – Закон № 1105), Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 11, підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

 Отже, за відсутності листка непрацездатності, виданого у встановленому порядку, допомога по тимчасовій непрацездатності не може бути призначена.

 У частині надання медичних послуг потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання Фонд керується Законом № 1105, Положенням про організацію лікування, медичної реабілітації та забезпечення потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання лікарськими засобами та виробами медичного призначення, затвердженого постановою правління Фонду від 09.06.2010 № 18, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 08.07.2010 за № 489/17784 (далі – Положення № 18) та іншими чинними нормативно-правовими актами.

 Згідно з пунктом 3 статті 42 Закону № 1105 Фонд фінансує витрати на медичну та соціальну допомогу, у тому числі на додаткове харчування, придбання ліків, спеціальний медичний, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, протезування, медичну реабілітацію, санаторно-курортне лікування, придбання спеціальних засобів пересування тощо, якщо потребу в них визначено висновками медико-соціальної експертної комісії (далі – МСЕК) та індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю (у разі її складення).

 Підставою для оплати потерпілому витрат на медичну допомогу, проведення медичної, професійної та соціальної реабілітації, а також страхових виплат є акт розслідування нещасного випадку або акт розслідування професійного захворювання (отруєння) за встановленими формами, що визначено

Відповідно до пункту 1 розділу ІІІ Положення № 18 підставою для фінансування витрат на лікування потерпілих є акт розслідування нещасного випадку (Н-1) або акт розслідування хронічного професійного захворювання (П-4), висновок МСЕК про ступінь втрати працездатності та потребу потерпілого у такій допомозі. Під час тимчасової непрацездатності до встановлення МСЕК ступеня втрати професійної працездатності у відсотках або одужання підставою для фінансування витрат на надання медичної допомоги в амбулаторних та стаціонарних умовах, медичної реабілітації потерпілих є висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

 Пунктом 9 розділу ІІІ Положення № 18 визначено, що лікування потерпілих здійснюється у центральних районних (міських) лікарнях, у республіканській, обласних, міських і спеціалізованих лікарнях, науково-дослідних інститутах системи Міністерства охорони здоров’я України та Академії медичних наук України, відповідно до укладених договорів із закладами охорони здоров’я (пункт 2 розділ І Положення № 18).

 Отже, підставою для відшкодування з приводу професійного захворювання витрат на лікування є наявність вищезазначених документів.

 Лікування потерпілих внаслідок професійного захворювання поза межами України з подальшою компенсацією витрат на медичну допомогу чинними нормативно-правовими актами не передбачено.

 

Як діяти, коли працівник - громадянин України проходив лікування за кордоном? Які документи потрібно надати для того, щоб можна було оплатити листок непрацездатності?

Згідно з пунктом 1.12 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 № 455 (далі – Інструкція № 455) документи, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян України під час їх тимчасового перебування за межами держави, підлягають обміну на листок непрацездатності згідно з рішенням лікарсько-консультаційної комісії (ЛКК) лікувально-профілактичного закладу за місцем проживання чи роботи у разі:

 а) гострих захворювань і травм;

 б) загостренні хронічних захворювань;

в) вагітності та пологів;

г) оперативних втручань при невідкладних станах;

ґ) лікування згідно з рішенням комісії МОЗ України з питань направлення на лікування за кордон.

Обмін здійснюється на підставі перекладених на державну мову та нотаріально засвідчених документів, які підтверджують тимчасову втрату працездатності під час перебування за межами України.

Отже, лише у разі наявності одного із випадків, зазначених у наведеному вище пункті 1.12 Інструкції № 455, лікувально-профілактичний заклад за рішенням ЛКК може здійснити обмін перекладених на державну мову та нотаріально засвідчених документів, що підтверджують тимчасову непрацездатність громадян України під час їх тимчасового перебування за межами держави, на листок непрацездатності. У свою чергу комісія із соціального страхування призначає допомогу по тимчасовій непрацездатності лише на підставі виданого у встановленому порядку за рішенням ЛКК лікувально-профілактичного закладу листка непрацездатності.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше