Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Що таке кадастровий номер? Як отримати кадастровий номер?

Містобудування та землевпорядкування
16.06.2020
ЩО ТАКЕ КАДАСТРОВИЙ НОМЕР?
Згідно ЗУ «Про державний земельний кадастр» кадастровий номер — це індивідуальна, унікальна послідовність цифр і знаків, що ідентифікує земельну ділянку.
 
Кадастровий номер призначається земельній ділянці під час проведення державної реєстрації і зберігається за нею впродовж усього часу існування, у тому числі у разі зміни власника, зміни цільового призначення ділянки. Він може змінитися тільки при розділі земельної ділянки (привласнюється два нових) або при об'єднанні ділянок.
Привласненням кадастрового номера займається територіальне управління Держгеокадастру за місцем знаходження ділянки.
 
ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБЕН КАДАСТРОВИЙ НОМЕР?
Наявність кадастрового номера є необхідною умовою для:
  • оформлення спадщини
  • укладення договору дарування, міни та інших угод
  • купівлі-продажу земельної ділянки
  • зміни цільового призначення земельної ділянки
  • затвердження документації із землеустрою
  • оцінки землі (як нормативною грошовою, так і експертною грошовою)
  • передачі ділянок у власність або користування за рішенням органів державної влади, органів місцевого самоврядування
  • укладення будь-яких договорів про перехід права власності на нерухомість (житловий будинок, нежитлове приміщення)
  • реєстрації прав на нерухомість
Сьогодні багато громадян України мають державні акти на землю старого зразка, червоно-жовтого кольору. Такі акти видавалися до 2002 року, коли привласнення кадастрового номера ще не передбачалося. Ці акти є дійсними, проте щоб провести будь-якої угоду із земельною ділянкою, необхідно присвоїти їй кадастровий номер.
 
ЯК ПРИСВОЇТИ КАДАСТРОВИЙ НОМЕР ЗЕМЕЛЬНІЙ ДІЛЯНЦІ?
Привласнення кадастрового номера складається з наступних етапів:
  1. Розробка технічної документації.  Для цього необхідно укласти договір із землевпорядною організацією на виготовлення технічної документації і створення цифрового обмінного XML-файлу ділянки. Файл містить інформацію про ділянку і її власника).
  2. Узгодження технічної документації. Технічна документація передається на узгодження в Держгеокадастр. Держгеокадастр передає XML-файл у відділ / управління земельного кадастру. За наявності зауважень обмінний файл повертається на доопрацювання.
  3. Привласнення кадастрового номера. Якщо до обмінного файлу немає зауважень, ділянці привласнюється кадастровий номер. Держгеокадастр ставить відмітку на документації, де вказує кадастровий номер, дату його визначення, дані особи, що зробила відмітку і її підпис. Також видає довідку про привласнення кадастрового номера.
  4. Реєстрація прав на земельну ділянку — за бажанням замовника. Для того, щоб розпоряджатися ділянкою — здавати в оренду, продавати — необхідно зареєструвати права на земельну ділянку в Державній реєстраційній службі України за місцезнаходженням ділянки. Якщо ви укладаєте договір оренди земельної ділянки, то право оренди виникає тільки з моменту проведення реєстрації.

Для отримання кадастрового номера потрібно звернутися до землевпорядної організації, яка має відповідну ліцензію та сертифікованих співробітників. Це може бути державна або недержавна організація – на вибір власника. 

За консультацією можна звернутися безпосередньо за телефоном (0552) 31 31 22, 31 30 99 або до структурних підрозділів Головного управління держгеокадастру у районах та містах.
 
Перелік землевпорядних організацій можна переглянути у розділі "До уваги громадян та юридичних осіб" на сайті Головного управління держгеокадастру у Херсонській області за посиланням

Новини на цю ж тему

Ми повертаємо землю людям – Президент підписав указ щодо передачі сільгоспземель з державної до комунальної власності

Під час участі в Національному земельному форумі в межах робочої поїздки на Чернігівщину Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 449/2020 «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин». Документ передбачає передачу земель сільськогосподарського призначення з дер
Новина
16.10.2020

На Херсонщині триває боротьба з гризунами на полях сільськогосподарських угідь

Про це сьогодні під час селекторної наради, яка відбулася в онлайн-форматі, розповів директор Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення ОДА Олександр Паливода.
Новина
28.09.2020

Як зареєструвати право власності на земельний пай?

Як зареєструвати право власності на земельний пай?
Інформаційне повідомлення
16.07.2020

Зберемо урожай без травм

Сезон зернозбиральних робіт у розпалі. У період збирання врожаю збільшується ризик травмування працівників.
Інформаційне повідомлення
02.07.2020

Підтримка фермерів, кооперативів і дорадчих служб

У зв’язку з останніми рішеннями Кабінету Міністрів України, пропонуємо ознайомитися з основними змінами.
Інформаційне повідомлення
02.07.2020

Станіславська сільська рада просить всіх платників земельного податку, в межах громади, терміново з’явитися для отримання податкового повідомлення за 2020 рік

Станіславська сільська рада просить всіх платників земельного податку, в межах громади, терміново з’явитися для отримання податкового повідомлення за 2020 рік
Оголошення
30.06.2020

Про державну підтримку галузі тваринництва.

Про державну підтримку галузі тваринництва.
Інформаційне повідомлення
22.06.2020

Станіславська сільська рада просить всіх платників земельного податку, в межах громади, терміново з’явитися для отримання податкового повідомлення за 2020 рік в сільську раду

Станіславська сільська рада просить всіх платників земельного податку, в межах громади, терміново з’явитися для отримання податкового повідомлення за 2020 рік в сільську раду
Оголошення
11.06.2020

У Станіславської громади з'явився геопортал

У Станіславської громади з'явився геопортал
Новина
02.06.2020

Засідання круглого столу

28 листопада 2019 відбулося засідання круглого столу за ініціативою Служби зайнятості в приміщенні Білозерської РДА. До участі було запрошено близько 30 керівників, голів фермерських господарств, підприємців, які займаються сільськогосподарським виробництвом.
Новина
03.12.2019

Державна підтримка сільського господарства

Державна фінансова підтримка фермерських господарств та сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів
Інформаційне повідомлення
19.11.2019

До відома землекористувачів та землевласників

Повідомляємо про зміну рахунків для зарахування орендної плати і земельного податку з фізичних та юридичних осіб
Містобудування та землевпорядкування
13.11.2019
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше