Що варто їсти восени, щоб не хворіти?
Закінчилися безтурботні літні канікули, сезон відпусток, настала сумна пора, очей очарованье»... Осінь має свої плюси: вона дарує нам яскраві фарби в'янучої природи, часом «балує» сонячними теплими днями... Проте затьмарити період «бабиного літа» можуть нежить і хворе горло. Але цього можна уникнути, якщо зустріти новий сезон підготовленими. І для цього не обов'язково купувати партіями чудодійні противірусні препарати в аптеці. Отримайте кілька практичних порад про правильне харчування восени.
Як підтримувати імунітет в нормі і не хворіти восени? Ось список кращих продуктів, обов'язкових в осінньому раціоні!
- Болгарський перець
У складі солодкого червоного перцю містяться: вітаміни В1, В2, В9, С, Н і РР, а також необхідні організму мінеральні речовини: калій, кальцій, магній, цинк, мідь і марганець, залізо, сірка, йод, хром, кобальт, фосфор і натрій. За змістом аскорбінової кислоти солодкий червоний перець випереджає навіть чорну смородину і лимон. Саме вітаміни А і С, що містяться в солодкому перці, здатні підвищити імунітет. А в частині, яку ми зазвичай зрізаємо, в районі плодоніжки, виявляється найвища концентрація вітамінів.
- Червона риба
Купити в наш час гарну справжню червону рибу вельми проблематично. Але, якщо вам посміхнеться удача, і ви станете володарем цієї, вирощеної в диких умовах риби, вважайте, що вам пощастило. Адже в червоній рибі багато йоду, фтору, фосфору, кальцію, селену (селен називають «мікроелементом довголіття»), цинку, вітамінів а, Е і РР, групи. У ній є і вітамін D. Недавні дослідження щодо цього вітаміну встановили, що люди з дефіцитом вітаміну D хворіють частіше і довше. Але головна цінність червоної риби – в наявності поліненасичених жирних кислот омега-3, що живлять клітинні мембрани і продовжують молодість.
- Цитрусові
Ці дари природи володіють чудовим смаком, ароматом, кольором, запахом, і різноманітними лікувальними властивостями. Вони зміцнюють імунітет. Під час застуд допомагають організму боротися з інфекцією, адже в них містяться фітонциди – натуральні біологічно активні речовини, подібні до антибіотиків. А ефірні олії, які містяться в цитрусових, мають дуже багатий спектр корисних впливів на організм людини. Їх використовують при стресах і безсонні. Вони надають пряму протизапальну та протимікробну дію та інші корисні ефекти.
- Морква
Морква – дуже корисний овоч для організму. Корисні і лікувальні властивості моркви пояснюються її багатим складом. Морква містить вітаміни групи В, РР, С, Е, К, в ній присутній каротин — речовина, яка в організмі людини перетворюється на вітамін А. Стільки бета – каротину, скільки міститься в моркві, немає ні в якому іншому овоче. Морква вживають як в натуральному вигляді, так і у складі різних страв. Найбільшу користь для організму приносить поєднання моркви і сметани. Саме в морквяно-сметанному салаті бета-каротин краще розчиняється і засвоюється організмом. Надзвичайно корисний свіжовичавлений морквяний сік. Це чудовий засіб для зміцнення імунітету. Однаково корисна морква у відварному вигляді, а також моркву на пару.
- Мигдаль
Мигдаль є одним з кращих рослинних джерел білка, в ньому містяться, кальцій, магній, марганець і фосфор, а також потужний антиоксидант – вітамін Е. Саме вітамін Е потрібен для відтворення клітин імунної системи, яким необхідно швидко «розмножуватися» при зустрічі з джерелом можливого захворювання. Вчені з'ясували, що регулярне вживання в їжу мигдалю підвищує опірність організму до вірусних інфекцій, зокрема грипу та застуди.
- Імбир
Імбир – один з найбільш потужних природних антибіотиків, який в буквальному сенсі вбиває будь-інфекції в організмі. В якості лікувального засобу від різних захворювань використовується корінь імбиру. Для цього потрібно взяти невелику кількість свіжого кореня або порошок і залити 1 літром окропу. Щоб імбирний чай краще настоявся, потрібно використовувати термос. Імбир використовують і як приправу, яка сприяє кращому засвоєнню і розщепленню жирів. Імбир відмінно поєднується з молоком. Виявляється, що такий напій легко засвоюється і з його допомогою можна позбутися від простудних захворювань горла і бронхів. Для приготування такого напою необхідно додати чайну ложку імбирного порошку на склянку киплячого на повільному вогні молока. Через пару хвилин напій потрібно зняти з вогню і дати йому настоятися. Можна додати трохи кардамону, кориці і мед. Краще всього приймати імбир з молоком після того, як приймете гарячу ванну.
- Гарбуз
Головний овоч осені – гарбуз – містить амінокислоти, білки, вуглеводи і такі вітаміни, як А, С, Е, D, РР, К, вітаміни групи B і рідкісний вітамін т У гарбузі міститься линолиевая кислота, яка стимулює імунну систему і зміцнює нерви. Свіжовичавлений гарбузовий сік покращує кровообіг і обмін речовин, а також є сильним антиоксидантом, який виганяє всі шкідливі речовини з організму. Найпростішим, смачним і корисним стравою з гарбуза є гарбузовий крем-суп. Спосіб його приготування дуже простий: гарбуз випікають в духовці до м'якості. Охолоджують, зрізають шкірку, а м'якоть подрібнюють у блендері до однорідної маси. Пюре доводять до кипіння, після чого додають бульйон. Він може бути на основі овочевого, рибного або м'ясного бульйону. Іноді додають м'який сир або вершки.
У холодну пору року, коли за вікном сумний і понурий пейзаж, таке блюдо своїм «сонячним» кольором, зігріває, дарує бадьорість і гарний настрій.
- Гіркий шоколад
сі ми любимо шоколад за його «чудодійний» властивість дарувати гарний настрій і позбавляти від нудьги. Крім того, що шоколад рятує від депресії, він своїм ароматом сприяє активному виробленню секреторного імуноглобуліну А — важливого компонента противірусного захисту. Але саме класичний темний шоколад корисний для розуму. У ньому міститься понад 60% какао (в гіркому шоколаді 80-90%), багатого рослинним білком і службовця відмінним «раціоном» для мозку.
- Прянощі
едики довели, що за допомогою спецій можна вилікувати багато захворювань.
Головне достоїнство спецій – високий вміст антиоксидантів. Які в них містяться мікроелементи і ефірні масла можуть не тільки підвищувати імунітет, але і попереджати виникнення багатьох хвороб. Тому використовувати в своєму раціоні різні частини пряних рослин і спецій. Обов'язково додавайте в свої улюблені страви мелений перець, лавровий лист, орегано, куркуму, корицю, зелень петрушки і кропу, корінь селери. Вони здатні не тільки прикрасити ваше блюдо і збагатити його смак, але і вплинути на здоров'я та самопочуття.
- Цибуля
Про користь цибулі відомо з давніх часів. Він містить цілий комплекс вітамінів, ефірних олій, сірка, фтор, залізо, магній і кальцій. Цибуля корисний при авітамінозі, оскільки містить велику кількість вітамінів (A, B, C, PP). Цибуля здатна задовольнити потребу людського організму у вітаміні С, що сприяє підвищенню імунітету. Цибулю також володіє антибактеріальними властивостями завдяки вмісту в ньому фітонцидам (цілющі летючі речовини). Саме вони здатні знищити велику кількість мікробів. Перевіреним часом є такий рецепт від кашлю як «цибульне» молоко. Цибулю, зварену на молоці, полегшує розрідження мокротиння і сприяє її виведенню з бронхів і легенів.
- Часник
Часник – унікальний продукт. Він очищає організм від токсичних і отруйних речовин. Цинк, селен, вітамін С і антиоксиданти в часнику чинять благотворний вплив на стан імунітету. Найпростіший спосіб підвищити імунітет часником – щоденне включення в раціон 1-2 зубчиків. А щоб «блокувати » часниковий запах, можна з'їсти яблуко, пожувати базилік або гілочку петрушки. І найголовніше, потрібно пам'ятати, що часник корисний тільки в сирому вигляді, а будь-яка термічна обробка знижує його ефективність.
- Зелень
Свіжа зелень відрізняється не тільки смаком, але і масою корисних властивостей. А при регулярному вживанні, вона здатна вберегти нас від багатьох недуг. Петрушка, яка ефектно прикрашає будь-яку страву, не втрачає своїх якостей навіть при термічній обробці. Петрушка містить вітаміни А, С, К, В1, В2,РР, Є. А вітаміну С в петрушці в 5 разів більше, ніж у лимонах. Всього невеликий пучок петрушки здатний задовольнити добову потребу організму в мінеральних солях калію, магнію і фосфору. Кріп, петрушка, щавель, базилік та інші види зелені зроблять ваші страви смачними, корисними і красивими.
- Гранат
Гранат – екзотичний фрукт, хоча в осінньо-зимовий період він не рідкість на нашому столі. Склад граната вражає: у його м'якоті і соку концентрується вітаміни, мінерали і мікроелементи, необхідні для нормального функціонування організму. Але чотири найголовніших його вітаміну З, Р, B6 і В12. Вітамін С, якого найбільше знаходиться у гранаті, надає зміцнюючу дію на імунну систему. Він також містить 15 амінокислот. Навіть шкірка граната дуже корисна: у ній містяться мінеральні речовини, в числі яких і кальцій, залізо і мідь, молібден і алюміній, нікель. З'їдаючи щодня чверть граната, ви сприяєте зміцненню свого імунітету. Особливо корисно вживати гранатовий сік. А в зимовий час року він прекрасно зміцнює імунну систему і вбереже від застуди.
На щастя, всі ці продукти в достатку є в наших магазинах і супермаркетах і восени і взимку. Намагайтеся забезпечити свій організм усім необхідним у стресовий період холодів і сезонних хвороб, щоб зберегти здоров'я і позитивний настрій.