Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Що варто їсти восени, щоб не хворіти?

Новина
26.09.2019

Закінчилися безтурботні літні канікули, сезон відпусток, настала сумна пора, очей очарованье»... Осінь має свої плюси: вона дарує нам яскраві фарби в'янучої природи, часом «балує» сонячними теплими днями... Проте затьмарити період «бабиного літа» можуть нежить і хворе горло. Але цього можна уникнути, якщо зустріти новий сезон підготовленими. І для цього не обов'язково купувати партіями чудодійні противірусні препарати в аптеці. Отримайте кілька практичних порад про правильне харчування восени.

Як підтримувати імунітет в нормі і не хворіти восени? Ось  список кращих продуктів, обов'язкових в осінньому раціоні!

  • Болгарський перець

 

У складі солодкого червоного перцю містяться: вітаміни В1, В2, В9, С, Н і РР, а також необхідні організму мінеральні речовини: калій, кальцій, магній, цинк, мідь і марганець, залізо, сірка, йод, хром, кобальт, фосфор і натрій. За змістом аскорбінової кислоти солодкий червоний перець випереджає навіть чорну смородину і лимон. Саме вітаміни А і С, що містяться в солодкому перці, здатні підвищити імунітет. А в частині, яку ми зазвичай зрізаємо, в районі плодоніжки, виявляється найвища концентрація вітамінів.

  • Червона риба

Купити в наш час гарну справжню червону рибу вельми проблематично. Але, якщо вам посміхнеться удача, і ви станете володарем цієї, вирощеної в диких умовах риби, вважайте, що вам пощастило. Адже в червоній рибі багато йоду, фтору, фосфору, кальцію, селену (селен називають «мікроелементом довголіття»), цинку, вітамінів а, Е і РР, групи. У ній є і вітамін D. Недавні дослідження щодо цього вітаміну встановили, що люди з дефіцитом вітаміну D хворіють частіше і довше. Але головна цінність червоної риби – в наявності поліненасичених жирних кислот омега-3, що живлять клітинні мембрани і продовжують молодість.

  • Цитрусові

Ці дари природи володіють чудовим смаком, ароматом, кольором, запахом, і різноманітними лікувальними властивостями. Вони зміцнюють імунітет. Під час застуд допомагають організму боротися з інфекцією, адже в них містяться фітонциди – натуральні біологічно активні речовини, подібні до антибіотиків. А ефірні олії, які містяться в цитрусових, мають дуже багатий спектр корисних впливів на організм людини. Їх використовують при стресах і безсонні. Вони надають пряму протизапальну та протимікробну дію та інші корисні ефекти.

  • Морква

Морква – дуже корисний овоч для організму. Корисні і лікувальні властивості моркви пояснюються її багатим складом. Морква містить вітаміни групи В, РР, С, Е, К, в ній присутній каротин — речовина, яка в організмі людини перетворюється на вітамін А. Стільки бета – каротину, скільки міститься в моркві, немає ні в якому іншому овоче. Морква вживають як в натуральному вигляді, так і у складі різних страв. Найбільшу користь для організму приносить поєднання моркви і сметани. Саме в морквяно-сметанному салаті бета-каротин краще розчиняється і засвоюється організмом. Надзвичайно корисний свіжовичавлений морквяний сік. Це чудовий засіб для зміцнення імунітету. Однаково корисна морква у відварному вигляді, а також моркву на пару.

  • Мигдаль

Мигдаль є одним з кращих рослинних джерел білка, в ньому містяться, кальцій, магній, марганець і фосфор, а також потужний антиоксидант – вітамін Е. Саме вітамін Е потрібен для відтворення клітин імунної системи, яким необхідно швидко «розмножуватися» при зустрічі з джерелом можливого захворювання. Вчені з'ясували, що регулярне вживання в їжу мигдалю підвищує опірність організму до вірусних інфекцій, зокрема грипу та застуди.

  • Імбир

 

Імбир – один з найбільш потужних природних антибіотиків, який в буквальному сенсі вбиває будь-інфекції в організмі. В якості лікувального засобу від різних захворювань використовується корінь імбиру. Для цього потрібно взяти невелику кількість свіжого кореня або порошок і залити 1 літром окропу. Щоб імбирний чай краще настоявся, потрібно використовувати термос. Імбир використовують і як приправу, яка сприяє кращому засвоєнню і розщепленню жирів. Імбир відмінно поєднується з молоком. Виявляється, що такий напій легко засвоюється і з його допомогою можна позбутися від простудних захворювань горла і бронхів. Для приготування такого напою необхідно додати чайну ложку імбирного порошку на склянку киплячого на повільному вогні молока. Через пару хвилин напій потрібно зняти з вогню і дати йому настоятися. Можна додати трохи кардамону, кориці і мед. Краще всього приймати імбир з молоком після того, як приймете гарячу ванну.

  • Гарбуз

Головний овоч осені – гарбуз – містить амінокислоти, білки, вуглеводи і такі вітаміни, як А, С, Е, D, РР, К, вітаміни групи B і рідкісний вітамін т У гарбузі міститься линолиевая кислота, яка стимулює імунну систему і зміцнює нерви. Свіжовичавлений гарбузовий сік покращує кровообіг і обмін речовин, а також є сильним антиоксидантом, який виганяє всі шкідливі речовини з організму. Найпростішим, смачним і корисним стравою з гарбуза є гарбузовий крем-суп. Спосіб його приготування дуже простий: гарбуз випікають в духовці до м'якості. Охолоджують, зрізають шкірку, а м'якоть подрібнюють у блендері до однорідної маси. Пюре доводять до кипіння, після чого додають бульйон. Він може бути на основі овочевого, рибного або м'ясного бульйону. Іноді додають м'який сир або вершки.
У холодну пору року, коли за вікном сумний і понурий пейзаж, таке блюдо своїм «сонячним» кольором, зігріває, дарує бадьорість і гарний настрій.

  • Гіркий шоколад

сі ми любимо шоколад за його «чудодійний» властивість дарувати гарний настрій і позбавляти від нудьги. Крім того, що шоколад рятує від депресії, він своїм ароматом сприяє активному виробленню секреторного імуноглобуліну А — важливого компонента противірусного захисту. Але саме класичний темний шоколад корисний для розуму. У ньому міститься понад 60% какао (в гіркому шоколаді 80-90%), багатого рослинним білком і службовця відмінним «раціоном» для мозку.

  • Прянощі

едики довели, що за допомогою спецій можна вилікувати багато захворювань.
Головне достоїнство спецій – високий вміст антиоксидантів. Які в них містяться мікроелементи і ефірні масла можуть не тільки підвищувати імунітет, але і попереджати виникнення багатьох хвороб. Тому використовувати в своєму раціоні різні частини пряних рослин і спецій. Обов'язково додавайте в свої улюблені страви мелений перець, лавровий лист, орегано, куркуму, корицю, зелень петрушки і кропу, корінь селери. Вони здатні не тільки прикрасити ваше блюдо і збагатити його смак, але і вплинути на здоров'я та самопочуття.

  • Цибуля

Про користь цибулі відомо з давніх часів. Він містить цілий комплекс вітамінів, ефірних олій, сірка, фтор, залізо, магній і кальцій. Цибуля корисний при авітамінозі, оскільки містить велику кількість вітамінів (A, B, C, PP). Цибуля здатна задовольнити потребу людського організму у вітаміні С, що сприяє підвищенню імунітету. Цибулю також володіє антибактеріальними властивостями завдяки вмісту в ньому фітонцидам (цілющі летючі речовини). Саме вони здатні знищити велику кількість мікробів. Перевіреним часом є такий рецепт від кашлю як «цибульне» молоко. Цибулю, зварену на молоці, полегшує розрідження мокротиння і сприяє її виведенню з бронхів і легенів.

  • Часник

Часник – унікальний продукт. Він очищає організм від токсичних і отруйних речовин. Цинк, селен, вітамін С і антиоксиданти в часнику чинять благотворний вплив на стан імунітету. Найпростіший спосіб підвищити імунітет часником – щоденне включення в раціон 1-2 зубчиків. А щоб «блокувати » часниковий запах, можна з'їсти яблуко, пожувати базилік або гілочку петрушки. І найголовніше, потрібно пам'ятати, що часник корисний тільки в сирому вигляді, а будь-яка термічна обробка знижує його ефективність.

  • Зелень

Свіжа зелень відрізняється не тільки смаком, але і масою корисних властивостей. А при регулярному вживанні, вона здатна вберегти нас від багатьох недуг. Петрушка, яка ефектно прикрашає будь-яку страву, не втрачає своїх якостей навіть при термічній обробці. Петрушка містить вітаміни А, С, К, В1, В2,РР, Є. А вітаміну С в петрушці в 5 разів більше, ніж у лимонах. Всього невеликий пучок петрушки здатний задовольнити добову потребу організму в мінеральних солях калію, магнію і фосфору. Кріп, петрушка, щавель, базилік та інші види зелені зроблять ваші страви смачними, корисними і красивими.

  • Гранат

Гранат – екзотичний фрукт, хоча в осінньо-зимовий період він не рідкість на нашому столі. Склад граната вражає: у його м'якоті і соку концентрується вітаміни, мінерали і мікроелементи, необхідні для нормального функціонування організму. Але чотири найголовніших його вітаміну З, Р, B6 і В12. Вітамін С, якого найбільше знаходиться у гранаті, надає зміцнюючу дію на імунну систему. Він також містить 15 амінокислот. Навіть шкірка граната дуже корисна: у ній містяться мінеральні речовини, в числі яких і кальцій, залізо і мідь, молібден і алюміній, нікель. З'їдаючи щодня чверть граната, ви сприяєте зміцненню свого імунітету. Особливо корисно вживати гранатовий сік. А в зимовий час року він прекрасно зміцнює імунну систему і вбереже від застуди.

На щастя, всі ці продукти в достатку є в наших магазинах і супермаркетах і восени і взимку. Намагайтеся забезпечити свій організм усім необхідним у стресовий період холодів і сезонних хвороб, щоб зберегти здоров'я і позитивний настрій.

Новини на цю ж тему

Туляремія: що потрібно знати та як уберегтися?

Туляремія – природно-осередкова інфекційна хвороба
Інформаційне повідомлення
18.09.2020

Медична гуманітарна допомога від Програми "U-LEAD з Європою"

Медична гуманітарна допомога від Програми "U-LEAD з Європою"
Новина
09.06.2020

Сьогодні розпочато ремонтні роботи опалення в Станіславській амбулаторії ЗПСМ.

Сьогодні розпочато ремонтні роботи опалення в Станіславській амбулаторії ЗПСМ.
Новина
20.05.2020

12 корисних звичок для здорового імунітету

Чарівної таблетки від коронавірусу не існує. Вакцини та ліки ще у розробці. Але надійні способи посилити імунну систему є.
Інформаційне повідомлення
20.05.2020

Гуманітарна допомога від МФ "Відродження"

Отримавши відправлення із засобами захисту для медичних працівників від Міжнародного фонду "Відродження" одразу ж направилися до Станіславської амбулаторії ЗПСМ для передачі очікуваної допомоги.
Новина
24.04.2020

Медичні маски від МФ "Відродження"

Сьогодні отримали перше відправлення з масками (1000 шт.) від Міжнародного фонду "Відродження"
Новина
23.04.2020

Станіславська амбулаторія ЗПСМ потребує допомоги

В результаті ситуації з коронавірусом у країні, просимо максимально сприяти недопущенню поширення коронавірусу, виконувати правила карантину та перераховувати, за можливості, кошти для Станіславської амбулаторії ЗПСМ.
Новина
25.03.2020

Грип та ГРВІ: що робити, щоб втриматися?"

Грип – це високо контагіозне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Джерелом інфекції являється хвора людина. Особливо заразна інфікована людина при грипі у розпал хвороби, в гарячковому стані. Період захворювання продовжується в середньому 4-7 днів.
Інформаційне повідомлення
07.02.2020

Графік прийому виїзних медико-технічних бригад Одеського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства

До відома жителів громади щодо графіку виїзних медико-технічних бригад Одеського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства на 2020 рік. З метою забезпечення дітей та осіб з інвалідністю протезноортопедичними виробами.
Оголошення
10.12.2019

Епідемія дифтерії!

Станіславська амбулаторія запрошуємо жителів громади (сіл Олександрівка, Станіслав, Широка Балка та Софіївка)  для проведення обов’язкової чергової ревакцинації проти дифтерії та правця (АДП -М) безкоштовно
Інформаційне повідомлення
02.12.2019

День донора

Виїзною бригадою Херсонської обласної станції переливання крові 24 жовтня 2019 року в приміщенні Станіславської амбулаторії ЗПСМ проводитиметься "День Донора"
Оголошення
15.10.2019

Обережно - каракурт!

Обережно - каракурт!
Інформаційне повідомлення
02.08.2019
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше