Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Грип та ГРВІ: що робити, щоб втриматися?"

Інформаційне повідомлення
07.02.2020

Грип - це високо контагіозне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень  та ризиком смерті.

Грип   має   симптоми  схожі   з   іншими   гострими   респіраторними   вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги.

Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу.

Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом -   коли  хвора людина кашляє, - чхає чи просто розмовляє.  У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого.

Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів - це, в середньому, 7 днів.

Симптоми, що вимагають лікування вдома

При появі перших симптомів грипу хвора людина обов'язково повинна залишатися вдома - щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати інших людей на небезпеку, смертельну для деяких з них. Такими симптомами є:

- підвищена температура тіла;

- біль у горлі;

- кашель;

- нежить;

- біль у м'язах.

З будь-якими з цих симптомів не варто виходити з дому навіть заради візиту до лікаря - його слід викликати додому. Призначене лікарем симптоматичне лікування у домашніх умовах може бути достатнім для одужання.

Якщо стан хворого не погіршується, необхідно продовжувати лікування вдома до повного зникнення симптомів.

Симптоми, що вимагають термінової госпіталізації

Якщо стан хворої людини погіршується, не зволікайте з госпіталізацією, адже тепер під загрозою - її життя.

Викликайте "швидку" чи терміново звертайтеся безпосередньо до лікарні, якщо присутні наступні симптоми:

- сильна блідість або посиніння обличчя;

- затруднення дихання;

- висока температура тіла, що довго не знижується;

- багаторазове блювання та випорожнення;

-  лорушення свідомості - надмірна сонливість чи збудженість;

- болі у грудній клітці;

- домішки крові у мокроті;

- падіння артеріального тиску.

Продовжувати лікування вдома за наявності цих симптомів - небезпечно. Затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого.

Профілактика грипу

Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватись кількох простих речей. Навіть якщо ознак хвороби немає:

-  Уникати скупчень людей - аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, при тому що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів. Особливо актуально під час сезону грипу та епідемій.

-  Користуватися одноразовими масками при необхідності - щоб захистити себе чи оточуючих від зараження. Так маскою повинна користуватися людина, яка доглядає за інфекційним хворим чи просто спілкується з ним. Хвора людина повинна використовувати маску лише в одному випадку: якщо їй доводиться перебувати серед здорових людей, не захищених масками. Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Важливо пам'ятати, що у будь-якому випадку маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться. Найкраще користуватися стандартними хірургічними масками, що мають вологостійку поверхню і довго залишаються ефективними. Економити чи лінитися вчасно замінити маску немає сенсу - волога маска не діє. Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках - їх потрібно одразу викидати у смітник.

-   Регулярно  провітрювати  приміщення  і  робити  вологе  прибирання  - як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії,  що  можуть  залишатися  активними  впродовж  годин  після перебування у приміщенні хворої людини.

- Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми - для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.

- Мати чисті руки - інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

-  Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками - як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження. Багаторазові серветки та рушники, особливо у громадських місцях, суттєво підвищують ризик зараження і широкого розповсюдження інфекції. У таких умовах в якості одноразових серветок можна використовувати туалетний папір.

Вакцинація: найефективніший засіб захисту

Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу.   Вакцина  захищає  від усіх  актуальних  штамів  грипу,  є  безпечною   і ефективною.

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ БАТЬКІВ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ГРВІ ТА ГРИПУ У ДІТЕЙ

 Профілактичні заходи, які необхідно виконувати батькам для попередження зараження дитини простудними захворюваннями, представлені:

  • Дотриманням правил гігієни, які полягають у:

- режим дня;

- уникнення переохолодження або перегріву;

- регулярне та ретельне миття рук з милом;

- використання індивідуальних предметів особистої гігієни;

- користування носовою хусткою під час кашлю або чхання.

  • Регулярним провітрюванням і прибиранням у дитячій кімнаті і житловому приміщенні в цілому.
  • Загартовуванням дитячого організму.
  • Профілактикою захворювань простудного характеру за допомогою спеціально призначених лікарських засобів.

У разі перших симптомів хвороби необхідно:

- обмежити спілкування хворого з іншими членами сім’ї;

- звернутися за допомогою до фахівця;

- не відправляти дитину в школу або дитячий сад.

Пам’ятайте, раннє розпізнавання небезпечних ознак  є надзвичайно важливим.  Саме тому для постановки діагнозу необхідно звернутися до лікаря, який призначить лікування та буде контролювати стан вашого здоров’я чи здоров’я вашої дитини.

Звертайтеся до лікаря, якщо з’явились небезпечні ознаки:

- задишка;

- висипи на шкірі;

- кровохаркання;

- синюшний відтінок шкіри;

- блювання та пронос;

- біль в грудях;

- зниження тиску;

- сповільнений пульс;

- аритмія;

- порушення свідомості;

- судоми.

 

Новини на цю ж тему

Туляремія: що потрібно знати та як уберегтися?

Туляремія – природно-осередкова інфекційна хвороба
Інформаційне повідомлення
18.09.2020

Медична гуманітарна допомога від Програми "U-LEAD з Європою"

Медична гуманітарна допомога від Програми "U-LEAD з Європою"
Новина
09.06.2020

Сьогодні розпочато ремонтні роботи опалення в Станіславській амбулаторії ЗПСМ.

Сьогодні розпочато ремонтні роботи опалення в Станіславській амбулаторії ЗПСМ.
Новина
20.05.2020

12 корисних звичок для здорового імунітету

Чарівної таблетки від коронавірусу не існує. Вакцини та ліки ще у розробці. Але надійні способи посилити імунну систему є.
Інформаційне повідомлення
20.05.2020

Гуманітарна допомога від МФ "Відродження"

Отримавши відправлення із засобами захисту для медичних працівників від Міжнародного фонду "Відродження" одразу ж направилися до Станіславської амбулаторії ЗПСМ для передачі очікуваної допомоги.
Новина
24.04.2020

Медичні маски від МФ "Відродження"

Сьогодні отримали перше відправлення з масками (1000 шт.) від Міжнародного фонду "Відродження"
Новина
23.04.2020

Станіславська амбулаторія ЗПСМ потребує допомоги

В результаті ситуації з коронавірусом у країні, просимо максимально сприяти недопущенню поширення коронавірусу, виконувати правила карантину та перераховувати, за можливості, кошти для Станіславської амбулаторії ЗПСМ.
Новина
25.03.2020

Графік прийому виїзних медико-технічних бригад Одеського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства

До відома жителів громади щодо графіку виїзних медико-технічних бригад Одеського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства на 2020 рік. З метою забезпечення дітей та осіб з інвалідністю протезноортопедичними виробами.
Оголошення
10.12.2019

Епідемія дифтерії!

Станіславська амбулаторія запрошуємо жителів громади (сіл Олександрівка, Станіслав, Широка Балка та Софіївка)  для проведення обов’язкової чергової ревакцинації проти дифтерії та правця (АДП -М) безкоштовно
Інформаційне повідомлення
02.12.2019

День донора

Виїзною бригадою Херсонської обласної станції переливання крові 24 жовтня 2019 року в приміщенні Станіславської амбулаторії ЗПСМ проводитиметься "День Донора"
Оголошення
15.10.2019

Що варто їсти восени, щоб не хворіти?

Осінь – це період, коли наш організм запасається енергією, щоб у всеозброєнні зустріти холодну пору. Пропонуємо вам кілька порад осіннього харчування, що допоможуть почуватися здорово і не набирати вагу.
Новина
26.09.2019

Обережно - каракурт!

Обережно - каракурт!
Інформаційне повідомлення
02.08.2019
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше